MPASSid:n käyttöönottaminen on suoraviivaista sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille sekä palveluntarjoajille. Kehitämme asiakkaan liittymisprosessia jatkuvasti aiempaa yksinkertaisemmaksi ja helpommaksi. Anna palautetta käyttöönottoprosessista Suomidigin kehittäjäportaalin kautta käyttämällä mpassid-tagia.

Opetuksen tai koulutuksen järjestäjä

Opetuksen tai koulutuksen järjestäjän näkökulmasta vain MPASSid-proxy eli välityspalvelin, tunnistusvälineen valinta sekä käytettävä käyttäjärekisteri ovat olennaisia; muu tekniikka on palvelun sisäistä toimintaa. Kokonaisuuden sitoo yhteen GDPR-yhteensopiva sopimus, joka laaditaan opetuksen tai koulutuksen järjestäjän ja MPASSid-operaattorin välille.

Näin helposti otat MPASSid:n käyttöön:

 1. Tutustu sopimukseen ja varmista päättäviltä tahoilta, että asiassa voi edetä.
 2. Päätä, mikä henkilörekisteri palveluun kytketään. Varmista, että rekisterissä on MPASSid-tietomallin edellyttämät tiedot.
  • Jos haluat kytkeä Wilman, tee Visman dokumentaation mukainen konfiguraatiomuutos.
  • Jos haluat kytkeä Opinsysin, pyydä Opinsysia aktivoimaan MPASSid-integraatio (tuki@opinsys.fi).
  • Jos haluat kytkeä jonkin toisen henkilörekisterin, kysy ohjeita MPASSid-operaattorilta osoitteesta tuki@mpass.fi.
 3. Ole yhteydessä MPASSid-operaattoriin.
  • Toimita operaattorille allekirjoitettu sopimus sekä liitteen 1 itseauditointi.
  • Operaattori katselmoi itseauditoinnin, testaa integraation ja hyväksyy palvelun tuotantoon.
 4. Valmista: olet tuotannossa!
 5. Pääset osallistumaan ohjausryhmän online-kokouksiin.
 6. Käytössäsi on chat-pohjainen tuki Slack-pikaviestintäsovelluksessa, jonne saat kutsun, sekä perinteiset puhelin- ja sähköpostituki.

Palveluntarjoaja

Palveluntarjoajan näkökulmasta vain MPASSid-proxy, testi- ja demoympäristö ovat kiinnostavia; muu on palvelun sisäistä teknistä toimintaa. Kokonaisuuden sitoo yhteen sopimus, joka laaditaan palveluntarjoajan ja MPASSid-operaattorin välille.

Ketterästi pienellä vaivalla alkuun:

 1. Kehitä palvelusi MPASSid-yhteensopivaksi. Kehittämisessä ja testauksessa voit käyttää MPASSid-testiympäristöä. Testiympäristössä voidaan turvallisesti varmistaa palveluiden yhteentoimivuus piilossa käyttäjiltä. Toimita samalla palvelun kuvaus ja esimerkki metadatasta operaattorille osoitteeseen tuki@mpass.fi.
 2. Mikäli palvelusta on olemassa freemium-versio tai se on ilmainen, se julkaistaan myös MPASSid-demoympäristöön ilman sopimuksen allekirjoitusta.

Tuotantoympäristöön liittyminen:

 1. Tutustu sopimukseen ja allekirjoita se. Sähköinen allekirjoitusprosessi käynnistyy ilmoittamalla allekirjoittavan tahon sähköpostiosoite MPASSid-operaattorille.
 2. Operaattori julkaisee palvelun tuotantoympäristöön.
 3. Pääset osallistumaan ohjausryhmän online-kokouksiin.
 4. Käytössäsi on chat pohjainen tuki Slack-pikaviestintäsovelluksessa, jonne saat kutsun, sekä perinteiset puhelin- ja sähköpostituki.
Opetus- ja kulttuuriministeriö
CSC
Palvelun omistaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Palvelun operaattorina toimii CSC-Tieteen tietotekniikan keskus Oy