MPASSid:n käyttöönottaminen on suoraviivaista sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille että palveluntarjoajille. Kehitämme asiakkaan liittymisprosessia jatkuvasti aiempaa yksinkertaisemmaksi ja helpommaksi. Anna palautetta käyttöönottoprosessista Suomidigin kehittäjäportaalin kautta käyttämällä mpassid-tagia.

Yleisimpiin käyttöönottoon liittyviin kysymyksiin löytyy vastauksia täältä.

Opetuksen tai koulutuksen järjestäjä

Opetuksen tai koulutuksen järjestäjän näkökulmasta vain MPASSid-proxy eli tunnistuspalvelu, tunnistusvälineen valinta sekä käytettävä käyttäjärekisteri ovat olennaisia; muu tekniikka on palvelun sisäistä toimintaa. Kokonaisuuden sitoo yhteen GDPR-yhteensopiva sopimus, joka laaditaan opetuksen tai koulutuksen järjestäjän ja MPASSid-operaattorin välille.

Jos haluat nähdä teknisemmän kuvan, klikkaa tästä.

Näin helposti otat MPASSid:n käyttöön:

 1. Tutustu sopimukseen ja varmista päättäviltä tahoilta, että MPASSid-palvelu voidaan ottaa käyttöön.
 2. Lähetä osoitteeseen tuki@mpass.fi
  • koulutuksen järjestäjän nimi, osoite ja y-tunnus sekä sopimuksen yhteyshenkilön eli allekirjoittajan nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero sekä
  • tieto siitä, mikä henkilörekisteri palveluun kytketään.
 3. Varmista, että kytkettävässä rekisterissä on MPASSid-tietomallin edellyttämät tiedot, ja kytke se ohjeiden mukaan.
  • Jos haluat kytkeä Wilman, lue ohjeet täältä.
  • Jos haluat kytkeä Opinsysin, pyydä Opinsysia aktivoimaan MPASSid-integraatio (tuki@opinsys.fi).
  • Jos haluat kytkeä jonkin toisen henkilörekisterin, ota yhteyttä MPASSid-operaattoriin (tuki@mpass.fi).
 4. Me autamme integraatiossa tarpeen mukaan!
  • Teknistä integraatiota voi hoitaa esimerkiksi kunnan sivistystoimen IT-henkilö, vaikka hän ei toimisikaan sopimuksen allekirjoittajana.
 5. Kun integraatio on valmis, tekniikkapuolemme ilmoittaa siitä teille.
 6. Liittymisen jälkeen operaattori ohjeistaa koulutuksen järjestäjää tekemään liitteen 1 itseauditoinnin. Tämän avulla varmistetaan, että uusi jäsen täyttää palvelun asettamat edellytykset.
 7. Pääset osallistumaan ohjausryhmän online-kokouksiin.
 8. Käytössäsi on chat-pohjainen tuki Slack-pikaviestintäsovelluksessa, jonne voit liittyä heti! Lisäksi perinteiset puhelin- ja sähköpostituki jatkavat toimimistaan.

Palveluntarjoaja

Palveluntarjoajan näkökulmasta vain MPASSid-proxy, testi- ja demoympäristö ovat kiinnostavia; muu on palvelun sisäistä teknistä toimintaa. Kokonaisuuden sitoo yhteen sopimus, joka laaditaan palveluntarjoajan ja MPASSid-operaattorin välille.

Teknisempi kuva on erikseen täällä.

Ketterästi pienellä vaivalla alkuun:

 1. Kehitä palvelusi MPASSid-yhteensopivaksi. Kehittämisessä ja testauksessa voit käyttää MPASSid-testiympäristöä. Testiympäristössä voidaan turvallisesti varmistaa palveluiden yhteentoimivuus piilossa käyttäjiltä. Toimita samalla palvelun kuvaus ja esimerkki metadatasta operaattorille osoitteeseen tuki@mpass.fi.
 2. Mikäli palvelusta on olemassa freemium-versio tai se on ilmainen, se julkaistaan myös MPASSid-demoympäristöön ilman sopimuksen allekirjoitusta.

Tuotantoympäristöön liittyminen:

 1. Tutustu sopimukseen ja allekirjoita se. Sähköinen allekirjoitusprosessi käynnistyy ilmoittamalla palvelun tuottavan yrityksen nimi, osoite ja y-tunnus sekä sopimuksen yhteyshenkilön eli allekirjoittajan nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero MPASSid-operaattorille.
 2. Kun tekninen integraatio yrityksen ja operaattorin välillä on valmis, operaattori julkaisee palvelun tuotantoympäristöön.
 3. Pääset osallistumaan ohjausryhmän online-kokouksiin.
 4. Jos jossain on vikaa, tarvitset apua tai haluat antaa kehitysehdotuksia, voit olla yhteydessä meihin osoitteessa tuki@mpass.fi.
Opetus- ja kulttuuriministeriö
CSC
Palvelun omistaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Palvelun operaattorina toimii CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy.