Kokeile MPASSid-tunnistautumista demoympäristössä

Demoympäristössä pääset itse kokeilemaan, millaista MPASSid:n käyttö olisi teidän koulussanne.

MPASSid:n avulla tunnistauminen on yksin melko näkymätön toimenpide. Tästä syystä demoympäristössä nähdään, kuinka kirjaudutaan oppilaan digitaaliseen työpöytään.

Työpöytä on vain osa demoa, eikä se ole osa MPASSid-palvelua tuotantokäytössä.

Ensimmäiseksi tulet tunnistuslähteen valintanäyttöön. Demoympäristöön kirjaudutaan Meidän koulu -tunnistuksen kautta.

Meidän koulu -tunnistuksessa käytettävät tunnukset:

  • Käyttäjätunnus: pvirtane
  • Salasana: pvirtanepwd

MPASSid tukee useita tunnistustekniikoita, joita ovat muun muassa Wilma, GAFE, LDAP sekä MS AD Azure. Koulutuksen järjestäjä voi itse valita, mikä tunnistustekniikka sopii heille parhaiten.

Työpöydälle oppilas voi valita oppimisessa tarvitsemansa sähköiset palvelut. MPASSid-yhteensopivat palvelut toimivat saumattomasti yhteen eivätkä vaadi uutta kirjautumista palvelusta toiseen siirryttäessä.

Demossa käytettävän Velmu-nimisen työpöydän on tehnyt Haltu Oy. MPASSid voidaan kuitenkin kytkeä mihin tahansa työpöytäpalveluun, joka osaa hyödyntää MPASSid:n avoimia rajapintoja.

Miksi käytämme Velmu-työpöytää?

Demoympäristöa varten tarvitsimme paikan, jonka avulla voisimme demonstroida tunnistusratkaisua opettajille, oppilaille ja palveluntarjoajille. Demoympäristön tuottaminen tyhjästä olisi ollut resurssien haaskaamista, joten teimme päätöksen etsiä olemassa oleva avoimen lähdekoodin ratkaisu.

MPASSid:n käyttö kunnissa tai osana yritysten palveluita ei edellytä Velmu-työpöydän käyttöä. Se otettiin mukaan demoympäristöön, jotta voimme näyttää, kuinka MPASSid-tunnistautuminen tapahtuu.

Velmu, kuten MPASSid, on avointa lähdekoodia. Kuka tahansa voi siis tehdä palveluiden takana olevien koodien pohjalta toisen vastaavan palvelun – tai mikä parempaa, edeltäjäänsä toimivamman palvelun.

Velmu-työpöydän avulla osoitetaan konkreettisesti, mitä hyötyä MPASSid-palvelusta on ja miten se toimii minkä tahansa palveluntarjoajan ratkaisun kohdalla. MPASSid voidaan kytkeä mihin tahansa vastaavaan palveluun, joka pystyy hyödyntämään sen rajapintoja. MPASSid:n avoimet rajapinnat mahdollistivat Velmun liittämisen nopeasti ja vaivattomasti.

Opetus- ja kulttuuriministeriö Opetushallitus