huhti 15, 2019

MPASSid:n käytettävyys parantuu

Vuoden alusta kehitteillä ollut versio ”tunnistuslähteen valintasivusta” on nyt testausvaiheessa ja käyttövalmis ennen kesälomia.

MPASSid näkyy käyttäjälle hyvin vähän, sillä käyttäjätiedot liikkuvat käyttäjän näkymättömissä. Käyttäjä näkee pääasiassa käyttämänsä palvelun, kuten Examinan tai SanomaPron, sekä omassa oppilaitoksessa käytettävän tunnistuspalvelun, kuten Wilman.

MPASSid:ssa on kuitenkin yksi käyttäjälle näkyvä osa: sivu, jolla käyttäjä valitsee mitä tunnistuslähdettä käyttää (ks. kuva). Kutsumme tätä sivua ”tunnistuslähteen valintasivuksi”.

Tunnistuslähteen valintasivu

Sivun käytettävyys ei kuitenkaan tällä hetkellä ole paras mahdollinen, koska se on yli kaksisataa kuvaketta sisältävä lista. Oman kunnan tai koulutuksen järjestäjän logon löytäminen näin pitkästä listasta voi olla työlästä. Jokaisen uuden opetuksen tai koulutuksen järjestäjän liittymisen myötä käytettävyys kärsii entisestään.

Tästä syystä olemmekin lähteneet kehittämään uutta versiota kyseisestä sivusta. Muutos aikaisempaan on kohtalaisen iso. Jatkossa sivu on dynaaminen ja sivun ulkonäkö riippuu siitä, mitä käyttäjä on tehnyt aiemmin. Ensimmäisellä käyttökerralla käyttäjää pyydetään syöttämään hakuikkunaan oman koulun nimi.

Uusittu tunnistuslähteen valintasivu

Esimerkiksi, jos käyttäjä on Oksavan koulusta Haapajärveltä, hän syöttää “Mistä koulusta olet?” -hakuikkunaan oman koulunsa nimen. Tällöin uusi valintasivu näyttää valittavat vaihtoehdot hakuikkunassa (ks. kuva). Kun käyttäjä valitsee Oksavan koulu (Haapajärvi) ja painaa “Jatka” painiketta, sivu ohjaa käyttäjän kirjautumaan Haapajärven koulutoimiston Wilmaan.

Etsi koulusi -hakuikkuna

Käyttäjän seuraavan kerran kirjautuessa sivu muistaa edellisen valinnan ja ehdottaa “Viimeksi valitut -osiossa Oksavan koulua. Tällöin käyttäjän tarvitsee vain painaa “Oksavan koulun” painiketta päästäkseen tunnistautumaan Haapajärven koulutoimiston Wilmassa (ks. kuva). Koulun nimen asemasta voi myös käyttää opetuksen järjestäjän nimeä, kuten ”Haapajärven kaupunki”. Koulujen nimet poimitaan automaattisesti Opetushallituksen ylläpitämästä organisaatiopalvelusta.


Ei kommentteja

Kommentoi:

Opetus- ja kulttuuriministeriö
CSC
Palvelun omistaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Palvelun operaattorina toimii CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy.