elo 24, 2018

Vanhat ylioppilaskokeiden aineistot hyötykäyttöön MPASSid:n avulla

Tämän syksyn aikana lukioille avautuu mahdollisuus hyödyntää vanhoja ylioppilaskokeita ja niiden aineistoja opetuksessa. Ylioppilastutkintolautakunta, Opetushallitus, Kopiosto ry ja Tuotos ry sopivat yhdessä, että opettajat pääsevät jatkossa käsiksi vanhoihin koeaineistoihin Examina-verkkopalvelun kautta, johon tunnistaudutaan MPASSid-palvelun kautta.

Lukioiden vyöry MPASSid suuntaan

Examina-verkkopalvelun käyttö edellyttää, että koulutuspalveluja tarjoava organisaatio kuuluu MPASSid-luottamusverkostoon. Liittymisen jälkeen opettajat voivat kirjautua Examina-palveluun kaikilla MPASSid-yhteensopivilla tunnuksilla, esimerkiksi Wilma-tunnuksilla. Opettajat pääsevät samalla tunnuksella myös muihin palveluihin, muun muassa Opentunti-palveluun.

Ylioppilastutkintolautakunnan uutisen julkistuksen jälkeen MPASSid-palveluun alkoi sadella liittymishalukkaita lukioita.

Aineistot julki

Tähän asti ylioppilastutkintolautakunnalla on tekijänoikeuslain 14 §:n mukaan ollut erityisoikeus käyttää julkaistuja aineistoja osana koetta. Oikeus ei kuitenkaan ole kattanut koetehtävien tai niiden yhteydessä olleen aineiston julkistamista kokeen jälkeen. Tämä on hankaloittanut koetehtävien hyödyntämistä lukio-opetuksessa.

Ensimmäisessä vaiheessa julkaistavat kokeet vastaavat niitä koeversioita, jotka ovat opettajien käytössä ylioppilaskokeiden arvostelupalvelussa. Mukana on valtaosa medioista, esimerkiksi videot ja vieraiden kielten ja toisen kotimaisen kielen kokeiden kuullun ymmärtämisen äänitteet. Myöhemmin Examinaan on tarkoitus lisätä myös Abitti-käyttöön sopivat versiot kokonaisista ylioppilaskokeista.

Miten otan MPASSid-palvelun käyttöön meidän lukiossamme?

Olemme koonneet käyttöönoton vaiheet yhdelle sivulle. Yleensä lukiot siinä missä peruskoulutkin liittyvät luottamusverkoston jäseniksi kunnan mukana, jolloin mukaan saadaan kaikki samassa kunnassa olevat lukiot kerralla. Yksityisessä omistuksessa olevien lukioiden kanssa toimitaan hieman toisin, mutta jokaisen oppilaitoksen kohdalla liittymisprosessi on kuitenkin sama.

Tutustu käyttöönottoon ja tarvittaessa ota yhteyttä MPASSid-tiimiin.

Ei kommentteja

Kommentoi:

Opetus- ja kulttuuriministeriö
CSC
Palvelun omistaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Palvelun operaattorina toimii CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy.