loka 4, 2016

Wilman käyttäjille MPASSid käyttöön minuuteissa

MPASSid-kertakirjautuminen voidaan nyt vaivatta ottaa käyttöön kaikissa niissä Suomen kouluissa, joissa Wilma-oppilashallintoratkaisu on käytössä. Wilma on oppilashallintojärjestelmien markkinajohtaja Suomessa ja käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa Suomen peruskouluista ja lukioista voi ottaa MPASSid-kertakirjautumisen käyttöön välittömästi ilman lisäkustannuksia.

Wilmaa käyttävissä kunnissa MPASSid-integraatio on nyt minuuttien operaatio.

Kaikkiin tuettuihin palveluihin , kuten Peda.nettiin, Nettimoppiin ja Unelmakouluun on MPASSid:n käyttöönoton jälkeen mahdollista kirjautua tutuilla Wilma-tunnuksilla. Tunnistautumisen yhteydessä palveluntarjoajat saavat ajantasaiset tiedot (nimi, kunta, koulu, luokka, rooli) tunnistetuista Wilma-käyttäjistä.

Kuntien ja koulujen kannalta Wilman ja MPASSid:n suora yhteensopivuus helpottaa huomattavasti kertakirjautumisjärjestelmän käyttöönottoa erityisesti niille kunnille, joissa aiemmin tuettuja ulkoisia järjestelmiä (Active Directory, Azure AD, Dream Platform, Opinsys) ei ole käytössä.

Käyttöönotto tapahtuu minuuteissa

Wilmassa MPASSid-käyttöönotto tapahtuu yksinkertaisesti muuttamalla ainoastaan Wilman konfiguraatiota. Käyttöönotossa ei siis tarvitse luoda riviäkään koodia tai tehdä muutoksia esimerkiksi palomuurisääntöihin. Ohjeet tarvittavista muutoksista löydät tämän linkin takaa.

Wilma-integraation vaiheet voidaan tiivistää seuraavasti:

  1. Tee ohjeiden mukaiset muutokset Wilman konfiguraatioon.
  2. Ilmoita tarvittavat tiedot MPASSid-operaattorille käyttämällä tätä lomaketta.
  3. Luo testitunnukset ja lähetä ne operaattorille. Testitunnuksia tarvitaan MPASSid:n ja Wilman välisen rajapinnan tasaisin väliajoin tehtävään automaattiseen toimivuuden tarkistukseen. Tunnuksilla ei saa olla opettaja- tai oppilas-rooleja, mutta sillä pitää pystyä kirjautumaan Wilmaan. Tunnuksen ja salasanan voi ilmoittaa osoitteeseen tuki@mpass.fi.
  4. Kun integraation asetukset on tehty MPASSid-palvelimella ja yhteys on testattu, saatte viestin integraation käyttövalmiudesta!

Kommentit

Minkälaiset testitunnukset teille tulee lähettää? Kenen käyttöön nämä menevät, koska Wilmassahan on teitoja joita ulkopuolisille ei saa antaa.
Emilia Saarentola
Hei Emilia! Kiitos viestistäsi. Meidän toiveemme testitunnusten luomiselle on, että niillä on varmuuden vuoksi mahdollisimman vähän oikeuksia. Jos testitunnus on opettaja tai oppilas, se voi vääriin käsiin joutuessaan mahdollistaa palvelujen väärinkäytön. Jos rooli on jokin muu – mielellään ei mitään roolia – tällaista vaaraa ei ole. Tunnuksilla testataan ainoastaan kirjautumista Wilmaan, joten sen suurempia oikeuksia niillä ei tarvitse olla.
Vilma Häkkinen

Kommentoi:

Opetus- ja kulttuuriministeriö
CSC
Palvelun omistaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Palvelun operaattorina toimii CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy.